Spadki napięcia?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • waldi
    Drive
    • 2005
    • 40

Spadki napięcia?

A co ma kraj do rzeczy. Na zachodzie też są takie lub podobne tragedie. Koleś się pewnie sam załamał z poczucia winy, że dał się namówić na pójście na ustępstwa kosztem przepisów.(chociaż tego jeszcze nie wiadomo). Fakt, że Polak głównie narzeka, ale żeby czemuś zapobiec to "a co mnie to,.. od tego jest policja,straż itp. itd."

PS. kurduple to chyba z PiS-u są chyba,że już następne wybory były.
  • Emil
    L&K
    S_OCP Member
    • 2005
    • 1092

Spadki napięcia?

Od pewnego czasu obserwuję dziwne zjawisko, mianowicie następuje lekkie migotanie podświetlenia ( zegary, climatronic, przyciski ). Dzieje się to czasami, ale zawsze tylko przy włączonym silniku. Czyżby szwankował alternator? czy ewentualnie stabilizator napięcia?
    BMW E46 320d by MT 184PS@406Nm
    CR-V 2,2 i-ctdi
    Perfectservice by Dobrygrześwawa

Komentarz

• pantol
      Elegance
      • 2004
      • 754

Re: Spadki napięcia?

Zamieszczone przez Emil
      Od pewnego czasu obserwuję dziwne zjawisko, mianowicie następuje lekkie migotanie podświetlenia ( zegary, climatronic, przyciski ). Dzieje się to czasami, ale zawsze tylko przy włączonym silniku. Czyżby szwankował alternator? czy ewentualnie stabilizator napięcia?
      Generalnie może być wiele przyczyn takiego zachowania, ale myślami zmierzasz w dobrym kierunku. Zacznij od sprawdzenie regulatora napięcia, a potem alternatora (nie zapominając o szczotkach). Niestety usterka może tkwić gdzieś głębień, ale na razie nie zapeszajmy :roll:
      Aha, możesz jeszcze mieć gdzieś zaśniedziałe zaciski, słaby kontakt z masą, przetarty kabel i kilka innych tzw. pierdół!
      Jarek "Vinci"

Komentarz

• Emil
        L&K
        S_OCP Member
        • 2005
        • 1092

"po cichu" stawiam na szczotki....ale trzeba zdiagnozować :twisted:
        BMW E46 320d by MT 184PS@406Nm
        CR-V 2,2 i-ctdi
        Perfectservice by Dobrygrześwawa

Komentarz

• misiek_o1
          Classic
          • 2005
          • 29

a ja zaobserwowałem coś podobnego - jeśli są zasunięte szyby i pociągnie się za przycisk, żeby je dosunąć to przygasają światła przednie - dość znacznie.
          ma ktoś coś takiego?? TTTM czy ja "tak mam" ??

Komentarz

• Purchawa
            Admin
            S_OCP Member
            • 2004
            • 8007

Zamieszczone przez misiek_o1
            a ja zaobserwowałem coś podobnego - jeśli są zasunięte szyby i pociągnie się za przycisk, żeby je dosunąć to przygasają światła przednie - dość znacznie.
            TTTM.
            IMO w momencie gdy szyby sa zamkniete, a mimo to wymagamy od silnikow dodatkowego "wysilku", to i zapotrzebowanie na prad w tej chwili jest duze. Stad te przygasanie.
            "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
            Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• BioBogon
              Elegance
              • 2005
              • 921

Ja mam takie cuś od nowości. TTTM

Tak samo było w moim poprzednim aucie tzn. Fiat Bravo i po przesiadce na Octe czułem się dzięki temu bardziej swojsko :wink:
              Leon FR 2.0TDI 170KM

Komentarz

• pantol
                Elegance
                • 2004
                • 754

Zamieszczone przez Purchawa
                TTTM.
                IMO w momencie gdy szyby sa zamkniete, a mimo to wymagamy od silnikow dodatkowego "wysilku", to i zapotrzebowanie na prad w tej chwili jest duze. Stad te przygasanie.
                A spowodaowane jest to tym, że silnik elektryczny w momencie, gdy jest noramlnie zasilany a nie może się obracać to pracuje niemalże na prądzie zwarcia (ograniczonym tylko niewielką rezystancją uzwojenia).
                Jarek "Vinci"

Komentarz

• Maicroft
                  Moderator
                  S_OCP MemberModeratorr
                  • 2004
                  • 25757
                  • Audi

W starszych autach, bylo to tak rozwiazane, ze mozna bylo nacisnac wszystkie przyciski naraz, ale w dol lub gore jechala po kolei kazda szyba. W pewnym sensie oszczedzalo to cala instalacje i akumulator, zeby nie mial takich naglych skokow poboru pradu.
                  Spritmonitor.de

Komentarz

Pracuję...